Chatiquette

Chatten met een vreemde, zelf verscholen achter je alter ego.
Beiden vaak met ondeugende intenties. Hoe doe je dat?
Er is geen algemene handleiding maar ik kan wel wat tips geven en ervaringen delen.
Wie weet heb je er wat aan.

Taal

Ieder gebruikt zijn eigen taal maar in de chat is het raadzaam je woorden zorgvuldig te kiezen en te letten op spelfouten. De berichtjes zijn meestal kort maar wel flink geladen en bepalend voor de voortzetting van het contact. De persoon aan de andere kant vormt zich een beeld op basis van wat en hoe je schrijft. Je kunt maar één keer op ‘verzenden’ drukken, dus lees je berichten altijd na.
Blijf trouw aan jezelf en respectvol naar de anderen.

Antwoorden 

Lees de berichten die je krijgt net zo zorgvuldig als je eigen. Denk na over het antwoord, misschien schiet je nog wel iets beters te binnen. Humor en woordgrapjes worden vaak hoog gewaardeerd. Gebruik je fantasie en ben net iets charmanter en ondeugender dan in de echte wereld. Als je tegelijk online bent kun je ‘live’ chatten maar het kan ook heel goed dat er uren tussen de berichten zitten. Wachten en laten wachten is onderdeel van het chatspel. Als een contact zich verder ontwikkelt, zullen er rituelen en ‘onderonsjes’ontstaan. ‘Goedemorgen-welterustenberichten’, foto’s van kunstwerken, koosnaampjes, dagelijkse beschrijving van ondergoed…alles is mogelijk en het schept een band. Het komt ook vaak voor dat contacten eindigen. De redenen daarvoor zijn enorm divers maar grosso modo heb je twee opties. Je reageert steeds trager tot uiteindelijk niet meer. Of je zegt dat je geen zin/tijd/natte poes meer hebt., waarbij je zelf kunt beslissen of je de waarheid of een smoes vertelt. Er hoeft niemand gekrenkt te worden.

Foto’s 

Via de chat kunnen ook foto’s worden uitgewisseld, naast het woord de belangrijkste vorm van communicatie. Mijn vriend Khysar schrijft er in detail over maar zorg in ieder geval dat de EXIF-data (geo-tags e.d.) van je fotobestanden gewist is. Hij zegt ook dat je naakt en je hoofd nooit in één foto moet combineren. Die gouden regel heb ik wel eens overtreden. Bewust risico nemen hoort erbij maar je wilt voorkomen dat iemand ongewenst op je stoep staat.

Persoonlijke informatie

Het is natuurlijk aan ieder voor zich om te bepalen hoe open je door dit wereldje manoeuvreert. In mijn geval is het belangrijk om zorgvuldig met mijn ware identiteit om te springen. Ik maak gebruik van een pseudoniem maar ben wel eens verleid mijn echte voornaam te verklappen. Als ik dezelfde man dan bijvoorbeeld vertel waar en wat ik gestudeerd heb, waar ik nu woon of welke sport ik beoefen, dan is het voor hem niet moeilijk meer om mij online te vinden.
Wees dus voorzichtig!

Emoji’s

Superhandig en soms onbegrijpelijk. Met emoji’s geef je berichten een nuance of accent.
Zelf gebruik ik er maar een stuk of twintig, de rest kan ik niet ontcijferen of voegt niets toe. Pas je emoji-gebruik aan dat van de ander aan en onthou dat overdaad schaadt.

Limiet

Soms zijn er meerdere interessante mannen online.  Alsof je in de kroeg met een aantal kerels aan het sjansen bent, iets waar je alleen virtueel mee wegkomt. Ik heb wel eens vier gesprekken tegelijk gevoerd, met veel copy-pasten van mijn berichten en opperste concentratie tijdens het switchen.  Leuk voor een keertje maar niet vol te houden en ook niet echt attent. Chatten kost al snel ongelofelijk veel tijd, dus wees kieskeurig in je contacten en probeer jezelf in de hand te houden.

Sexy worden

Elkaar aftasten in de chat is een geliefde bezigheid. Het contact is via SL gelegd, dus al voorzien van een erotische ondertoon. Er is geen enkele garantie dat het tot iets moois of geils leidt maar in fantasie is alles mogelijk.  Het is een kwestie van op elkaar afstemmen en vooral geen haast hebben als de ander dat ook niet heeft. Een echte match is eerder een wonder dan een vanzelfsprekendheid.

3 gedachten over “Chatiquette

  1. Ha Marise, erg boeiende blog weer. Die bovendien grotendeels aansluit bij mijn eigen chat-ervaringen. Alleen op dit punt niet: waar jij schrijft dat een contact dat via SL is gelegd ‘dus’ een erotische ondertoon heeft. Dat mag voor ons mannen gelden, geile beren die wij zijn, maar voor de meeste dames op SL niet hoor. Ik heb regelmatig vrouwen ontmoet op SL die over alles wilden kletsen, van serieuze tot hilarische zaken, maar sexy wilde het niet worden. Seks is heus weleens gespreksonderwerp, maar regelrechte sekschats zoals jij die beschrijft zijn een zeldzaamheid. Althans, dat is mijn ervaring, maar ik ben erg benieuwd naar de belevenissen van andere SL’ers op dit gebied. Ciao, Robbert

  2. Hi Robbert, bedankt voor je reactie. Je doet een scherpe observatie, ik geloof best dat er voornamelijk wordt gekeuveld. Voor mijn roman maak ik dankbaar gebruik van mijn fantasie maar daardoor schets ik een te rooskleurig beeld van de werkelijkheid. Toch denk ik dat het met een beetje mazzel best tot een sekschat kan komen. Ik zal toch niet de enige zijn 😉

  3. Interessante ervaring van Robbert, die van mij is juist dat chats op of vanuit SL vaak erg snel erotisch worden, of juist alleen maar erotisch blijven (en dat gaat toch echt vervelen na een tijdje). Persoonlijk heb ik erg weinig met de ‘platte’ sexchats en ben iemand die erotiek liever als ondertoon gebruikt; de intentie tot het doen van spannende dingen in het echt. Maar, naar wat ik begrijp van Marise, weet ik niet of ik mezelf als referentie moet nemen voor de gemiddelde SL bezoeker.

    Eén ding weet ik wel; no matter hoe goed je denk te kunnen chatten of luisteren, het blijft een uitdaging om met zo weinig informatie als een chat een relatie (want dat is het toch) in stand te houden. En groepschats zijn helemaal een uitdaging.

Geef een reactie